| Wystawy

Wystawa Ignacego Bulli „Małe formy malarskie”

22 września 2016 r. odbyła się wystawa „Małe formy malarskie” Ignacego Bulli, który zorganizowała Fundacja Editions Spotkania & Galeria Kuratorium. Ekspozycja obejmowała unikatowe prace tego wybitnego artysty z lat 2005-2016.

Ignacy Bulla uznawany jest powszechnie za jednego z najlepszych współczesnych portrecistów. W małych formach malarskich ukazuje się nam jako perfekcjonista w wykorzystaniu przestrzeni artystycznej. Format nie ogranicza artysty. Obrazy działają monumentalnie, bez względu na ich rzeczywistą wielkość. Można śmiało powiedzieć, że są ponadczasowymi cytatami nienapisanych poematów, zamrożonych nagle w zminimalizowanych dziełach. Kompozycje nacechowane bogactwem barw i niesamowitą ekspresją walczą ze światłem, chowając je głęboko w ulotnej chwili, lub też eksplodują namiętnością do życia ich autora. Wspaniała faktura ukazuje odbiorcom świadomość użycia środków wyrazu w przekazie abstrakcyjnych wizji i wyrafinowanych form malarskich. Poznając „Małe formy malarskie” odbiorca czuje fizycznie artystę, którego dłonie są nadal niemal obecne w jego dziełach, funkcjonują jako doskonałe narzędzia, kreując wielowymiarowe przestrzenie ukryte w półabstrakcyjnych pejzażach, aktach, impresjach, czy też bezimiennych postaciach.

Prace Ignacego Bulli znajdują się w zbiorach: Muzeum Okręgowego w Bydgoszczy, w Centrum Sztuki Współczesnej w Toruniu, w Muzeum Farmacji oraz w zbiorach prywatnych w kraju i za granicą. W Niemczech, Kanadzie, Francji, Anglii, Danii, Norwegii, Austrii, Australii, Finlandii, USA i Japonii. Jest autorem wielu wystaw indywidualnych, uczestnikiem 45 wystaw zbiorowych w kraju i za granicą.